Есенна грижа против косопад

Проблемите ми с косопада изобщо не са свързани с есента, но както и при повечето хора, точно през този сезон се засилва и косата ми пада в най-големи количества.

С времето успях да открия няколко помощни средства (като едно от тях е домашно приготвено),  за да се преборя с проблема или поне да го държа под контрол.

Mane ‘n Tail – Конският шампоан

Въпреки че е предназначен за конските опашки и гриви, шампоанът може спокойно да се използва и от хората. Като обещава да омекоти и най-грубите гриви (човешки) и да остави косата по-блестяща, обемна и хидратирана в скалпа. Плюс славата му на помощник за бърз растеж и почитатели като Дженифър Анистън, Сара Джесика Паркар, Ким … Като цяло – примамлив продукт на ниска цена.

Тази еднолитрова (почти) опаковка взехме от iherb.com и разделихме с колежката. От както използвам шампоана усещам косата си по-плътна, жива и доста по-обемна и въпреки че не направи чудеса против косопада ми, определено спомогна намаляването му.

Масло от репей

Растежа и поддържането на красива коса се открояват като основна употреба на маслото от репей. Буквално се явява като хранителна добавка за скалпа и дълбоко подхранва космените фоликули. Аз нанасям обилно количество в корените с лек масаж, така че да втрия маслото и го оставям да престои няколко минути (или часове, ако е вечер) преди баня. Измива се изключително лесно и не оставя косата тежка. Ако решите да изпробвате, препоръчвам като най-изгоден и чист вариант наливните масла от Зоя, от където е и моето.

Домашен тоник против косопад

На този домашен “лек” залагам от години (когато възникна първия ми по-сериозен проблем с косопада). Изключително лесен за приготвяне, със съставки, които всички имаме у дома си:

Смесвате в съд с капачка 1 ч.л. лют червен пипер и 100 мл. алкохол (водка, ракия). Оставете сместа да престои десетина дни на тъмно, като всеки ден я раздрусвате/разбърквате.

След престоя, нанасяте* няколко часа преди баня, с помощта на памучен тампон като втърквате в корените на косата.

*Внимавайте, ако имате чувствителен скалп – може да го раздразни.

Благодарение на последните два помощника буквално съм виждала как косата ми расте (от мъхче до кичур).


Надявам се, да съм ви била полезна 🙂 А, вие как се справяте с есенния косопад?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *