Розова вода в ежедневната ни грижа

Наближава май месец и като изключим, че е моят месец (bday girl), той е и месеца на розата. Но, освен с разходка до Карлово, Казанлък или Калофер, може да се пренесем до Долината на розите с един емблематичен продукт, а именно Розовата вода. Преди време от Nature of Agiva ми изпратиха тази чиста вода от роза Дамасцена за тест и се замислих колко трудно е да оценя нещо, което вече Е ценно.

Знаете ли колко много ползи има розовата вода за нас? …

– Помага за поддържане на нивата на pH на кожата
– Контролира излишното производство на себум
– Хидратира и подхранва
– Антисептични и анти микробни свойства
– Успокоява кожата и проблеми като екзема, дерматит, акне и други видове кожни възпаления
– Укрепва бариерната функция на кожата и предпазва кожата от агресорите в околната среда

И това са само част. Надявам се, достатъчно, за да ви убедя, че трябва да я тествате и вие! А ето и моите идеи как…

Като тоник

Вероятно най-познатия ви. Розовата вода  ще помогне за цялостно почистване на кожата, като същевременно поддържа нейния деликатен баланс на pH, Редовното използване на розова вода ще помогне да контролирате излишното омазняване на кожата, като същевременно няма да я пресуши. Кожата ще бъде хидратирана и абсолютно готова за последващата грижа.

Маска за лице

Направете домашната си маска за лице вместо с розова вода. Любимите са ми тези с глина, особено тази със зеолит. За направата й просто заменям чисстата вода с тази от роза. Маската има антибактериално и детоксикиращо действие, което я прави идеална за мазна кожа. И само след 10 минути престой с нея е бебешко мека!

А, ако добавим розовата си вода в спрей бутилка – може да я използваме по няколко страхотни начина. Например…

След епилация или бръснене

Поне моята кожа има онези неприятни „точици“ след епилация и тук идва розовата вода на помощ. Няколко впръсквания с водата върху епилираните места ще успокои кожата, раздразнението и ще намали възпалението.

За освежаване

Топлото време тепърва предстой, но съм убедена, че сами може да си представите колко освежаващи биха били няколко впръсквания розова вода в горещ летен ден.

Грижа за косата

рН на розовата вода е подходящо за подхранване на косата, скалпа и намалява омазняването му, като може да я използвате по няколко начините. Като последно изплакване на косата – хидратира и придава блясък и мекота. За директен масаж на скалпа. Използването на розова вода за масаж увеличава кръвообращението, което от своя страна подмладява фоликулите на скалпа и спомага растежа. А може да използвате водата в някоя рецепта за домашна маска за коса.

Вариантите, разбира се, не приключват тук и има толкова много други идеи, които може да пробвате.

Може да ми оставите коментар тук или под Instagram поста, с това коя от идеите ми ви допада най-много и бихте тествали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *